Hackfort

Adres Baakseweg 8
Plaats Vorden
Gemeente Bronckhorst
Datum gegevens zo 31 januari 2016

Ongeveer 2 km ten westen van Vorden, aan de weg naar Wichmond.

Over van middeleeuwse toestand:

Het uiterlijk van het tegenwoordige, rechthoekige huis wordt bepaald door een grondige verbouwing uit de 18e eeuw. Hierbij zijn de ronde torens op de noordoost- en zuidwest hoek gespaard gebleven. Op de linkerzijde van de zuidelijke gevel is nog de benedenverdieping van een vierkante woontoren uit de 14e eeuw te zien.

Etymologie:

Wat de naam van Hackfort betekent is niet geheel duidelijk, maar het achtervoegsel fort is waarschijnlijk afgeleid van voorde (doorwaadbare plaats).

Zichtbare toestand: Intact
De eerste vermelding van Hackfort dateert uit 1324 toen Willem III van Bronckhorst het goed te Hacvorde verkocht aan Jacob van der Weelle.
De woontoren is het oorspronkelijke kasteel uit de 14e eeuw.
Zichtbare toestand: Intact
Tussen 1424 en 1488 werd het huis aan de zuidzijde uitgebreid. Flink beschadigd tijdens de strijd tussen de Staatse en Spaanse troepen (in 1586). In de 16e eeuw is door Berend van Hackfort een westelijke vleugel toegevoegd.

Wikipedia Hackfort
Castlephoto Kasteel Hackfort

Fred Vogelzang - De gek en de vrek van Hackfort, 2016 -- blz 40-43 (met illustratie)

Trijnie Stoker - Verborgen schatten; gebouwen van natuurmonumenten, 2014 -- blz 18-21 (met illustratie)

Gerjan Crebolder - 'Een byzonder Schoutampt' : Het voormalige ambt Barneveld in pen en penseel, 1625-1875, 2002

H.B.G. Scholte Lubberink - Gemeente Vorden : archeologisch prospectie-onderzoek op het terrein rond kasteel Hackfort, 1996