Huis te Haaften / Goudenstein

Adres Dreef bij 6
Plaats Haaften
Gemeente West Betuwe
Toegankelijk Op aanvraag
Datum gegevens za 19 december 2020

Locatie:

De 19m hoge slanke toren ligt middenin een woonwijk. De toren is duidelijk te zien en de buren lieten ons welwillend toe om de toren te bekijken.

Over van middeleeuwse toestand:

De hoektoren is wat nu nog rest. De toren heeft een hoogte van 19m en een binnenwerkse middellijn van 2,70m. Op de halve hoogte vertoond hij sporen van kantelen. Deze wijzen erop dat de toren in twee periodes is gebouwd. De onderbouw, met zijn muurdikte van 1,10m, waarop dus blijkbaar een gekanteelde weergang heeft gelegen, stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw. De bovenbouw heeft aanzienlijk minder dikke muren, niet meer dan 25 cm.

Zichtbare toestand: Intact
Na een verwoesting door de Fransen (brand) werden de restanten 1712 gekocht door de VOC bewindhebber Benjamin Dutry.
Zichtbare toestand: Ruïne
Benjamin Dutry liet naast de ruïne een landhuis bouwen die in 1794 door de Fransen werd verwoest. De toren werd door de familie onderhouden. In 1975 overgedragen aan de Vrienden der Geldersche Kastelen.

Bezitgeschiedenis:

Van de eerste heren van Haaften is weinig bekend. In 1281 wordt ridder Rudolf van Haeften genoemd als borg van graaf Reinoud van Gelre. Het staat niet vast of hij inderdaad de bezitter van de heerlijkheid is geweest. Wel is zeker dat het geslacht van Haeften in de 14e eeuw hier zijn zetel had. In het begin van die eeuw wordt Gyselbracht van Haeften als heer genoemd, in 1373 Nicolaas van Haeften. De heerlijkheid, die sinds 1467 een Gelders leen was, bleef in handen van deze familie tot aan het begin van de 17e eeuw. Toen verefde Haaften aan het geslacht van Brederode. In 1672 werd het slot, dat toen bezit was van Wolphert van Brederode, evenals het huis te Brakel, door de Fransen verwoest.

URL Commercieel Goudenstein
Wikipedia Goudenstein
Castlephoto Kasteel Goudenstein

J.C. Bierens de Haan - Geldersche kasteelen; tot defensie en eene plaissante wooninge, 2000 -- blz 75 (met illustratie)

M.J. Kuipers-Verbuijs - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 145 (met illustratie)

F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 229 - 231 (met illustratie)