Baer / De Muggenwaard / Baar / Bahr

Plaats Bahr
Gemeente Zevenaar
Datum gegevens vr 19 maart 2021

Fundamenten bij zeer laag water te zien.

Etymologie:

De naam Baer duidt op het heraldische begrip schuinbalk. De heren van Rheden voeren een rode schuinbalk op hun wapen en zij noemen hun nieuwe kasteel daarnaar.

Bezitgeschiedenis:

Kasteel Baer wordt in 1272 voor 't eerst genoemd als Frederic van Baer van kasteel Rheden naar kasteel Baer verhuist.
In 1380 werd deze als Geldersch leen vermeld. Door huwelijk kwam de heerlijkheid aan het geslacht Lathum.
In 1438 werd het huis voor het eerst genoemd. Vanaf 1460 komen in de leenactenboeken beleningen voor.
Het kasteel komt pas weer de uit nevelen der historie te voorschijn als Jan III, graaf van Egmond, heer van Baer, in 1494 in zijn kasteel aangevallen wordt door hertog Karel van Gelre. Hij liet het kasteel geheel slopen. In 1555 werd het kasteelterrein door Lamoraal van Egmond verpand aan Maarten van Rossum.

Kasteel Baar was het stamslot voor de machtige baanderheren uit het geslacht Baer.

Wikipedia Kasteel Baer
URL Historisch Kasteel Baer

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 533 (met illustratie)

- Provinciale VVV Gelderland - Kastelen en buitenplaatsen in Gelderland, 1985 -- blz 10 - 10

K.A. Kalkwiek - De hertog en zijn burchten, 1976 -- blz 107, 182,186

C.O.A. Baron Schimmelpenninck van der Oije - Bijdrage tot een geschiedenis van Baer en Lathum, 1972 -- blz 93-106

I.A. Nijhoff - Gedenkwaardigheden uit de geschiedenis van Gelderland. Eerste deel: de toestand van Gelderland in de eerste helft der veertiende eeuw, 1830 -- II (Arnhem 1833) no. 94.

J. Harenberg - Adellijke huizen in het richterambt Doesborgh