Suideras / Suderoes / Suderaes

Wonen
Niet toegankelijk

Aan de rand van het dorp Vierakker, tegenover de R.K. kerk.
Huidig huis staat tegenover (ander kant van de gracht) het oude huis.

Huidige middeleeuwse toestand:

Het tegenwoordige huis werd in 1891 in gebruik genomen en is gebouwd tegenover de plek waar eens het oude huis, aan de overzijde van de gracht stond. Het door de Van Eck's verbouwde huis was slecht, zo slecht dat het moest worden afgebroken.
Het tegenwoordige huis is een gaaf voorbeeld van Neo-Renaissancestijl

Bevat oude delen
Bron: Een eerste vermelding vinden we in het leenregister als in 1326 ene Henrick van Suderoes bezitter is.

De eerste bronnen waarin sprake is van 't Suideras gaan terug tot 1326, maar van het middeleeuwse huis zelf is vrijwel niets bekend. Bij afbraak van het oude huis werd een balk gevonden met een inscriptie over vernieuwing in 1420. Dit was een opmerkelijk breed (11 vensterassen) witgepleisterde havezathe opgenomen in een strak grachtenpatroon met 17 e en 18 e eeuwse parkaanleg. Mogelijk dat dit oude landhuis een oudere kern bezat of van hergebruikt materiaal was opgetrokken.

Afgaande op oude afbeeldingen is dit huis in het begin van de 19 e eeuw gemoderniseerd. Omdat het oude landhuis in 1889 ernstige gebreken vertoonde, is het nieuwe landhuis in 1891-1894 gebouwd op de plaats van het oudere huis.
Het huis is uitgevoerd in een rijke neo-Hollandse renaissance stijl met veel zandsteen ornamenten en klauwstukken bij de topgevels en dakhuizen. Boven de vooruitspringende ingangspartij is een achtzijdige toren aangebracht, bekroond door spits met lantaarn en ui. De westgevel wordt geflankeerd door met rijke topgevels bekroonde risalieten. Op de zuidoosthoek staat een slanke toren met knobbelspits op de begane grond voorzien van een houten warande met erboven een balkon. Tegen de kopgevel aan de noordzijde staat een achthoekige traptoren.

Jas, Jorien - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 172 (met illustratie)
Janssen, Hans Louis - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996
Nispen tot Sevenaer, van C.C.C.M. - t Suideras en zijn bewoners, 1994
Harenberg, Jan - Kastelen rond Zutphen I, 1987 -- blz 18 - 19 (met illustratie)
Sandwijk, J.L. - Landgoederen in Gelderland : deelgebied het noordelijk deel van de Achterhoek, 1976