De Doorwerth / Dorenweerd / Dorenwaard

Adres Fonteinallee 2b

Ten zuiden van Doorwerth in de uiterwaarden van de Nederrijn.

Toelichting functie(s):

Trouwlocatie alleen in de winter beschikbaar.

Het kasteel is een geheel omgracht, uitgestrekt complex, bestaande uit een hoofd- en voorburcht.

Etymologie:

De oorspronkelijke naam is meer Dorenweerd dan Doorwerth. De th aan het eind zal van de Engelse bezitters zijn gekomen.

Het startjaar voor de bouw is fictief (onbekend), Bouwheer was Berend van Dorenweerd.
Zichtbare toestand: Intact
Het oudste gedeelte ten tijde van Berend van Dorenweerd, is de rechthoekige oostvleugel, de zaal, daterend uit de 13e eeuw. Dit rechthoekige gebouw had een afmeting van 15 x 10m.
Typologie tekst:
Doorwerth kent een aantal bouwfaseringen. Van een rechthoekige woontoren (13e eeuw, 10 x 15 m) vervolgens een compacte zaaltoren tot een complex rechthoekig kasteel (15 en 16e eeuw).
(Bouw)fase 3 - 14e eeuw t/m 15e eeuw
Zichtbare toestand: Intact
In de 14e eeuw werden 3 ruimten aan de zuidzijde tegen de oude zaal opgericht. De zware noordvleugels werd na 1400 opgericht.
(Bouw)fase 4 - 15e eeuw t/m 20e eeuw, 2e kwart
Zichtbare toestand: Intact
In de 15e eeuw werd de zuidvleugel nog uitgebreid en verrees de tegenwoordige poort. De hoofdtoegang werd aangebracht tussen de nieuwe vleugel en het poortgebouw. De grote hoektoren op het zuidwesten is uit het midden van de 16e eeuw.
(Bouw)fase 5 - 20e eeuw, 2e kwart t/m heden
Zichtbare toestand: Intact
Tijden de tweede wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd. In 1947 is men met een grondige restauratie begonnen.

Bezitgeschiedenis:

Eind 1259 sloot Otto II, met de graaf van Gelre in Keulen een verdrag om een einde te maken aan de rooftochten van de burchtheren en het heffen van onrechtmatige tollen. In 1260 trok de heer van Vianen op naar kasteel Doorwerth, waarschijnlijk omdat Berend van Dorenweerd zijn inkomsten vergrootte door een tol te heffen op het verkeer op de Rijn. Het kasteel werd ingenomen en in brand gestoken. In 1280 was het weer herbouwd en kwam het in bezit van Berends zoon, Hendrik. In dat jaar overweldigde de heer van Baer de voorburcht en keerde na alles verwoest te hebben met buit beladen huiswaarts. Robbert van de Dorenweerd droeg zijn allodiale goed in 1402 in leen op aan Reinoud IV van Gulik, de hertog van Gelre. Doorwerth ging in 1419 door huwelijk over naar Derc van Wisch en in 1430 naar Reinoud van Homoet, zijn wapen in in de voorpoort aanwezig. Reinoud heeft het kasteel flink verbouwd. In 1463 na zijn dood werden nog rekeningen gepresenteerd voor metselwerk aan de poort en een nieuwe kamer.
Omstreeks 1522 kwam het kasteel in bezit van het geslacht van Voorst en in 1581 werd Johan Schellart van Obbendorp er, nog onmondig, mee beleend.

URL Commercieel Doorwerth
Wikipedia Doorwerth
Castlephoto Kasteel Doorwerth

Marieke Knuijt - doorwerth; kasteel en omgeving, 2013 -- blz 1-32 (met illustratie)

Peter van Leeuwen - Bewogen stenen : 750 jaar kasteel Doorwerth, 2011

J.C. Bierens de Haan - Geldersche kasteelen; tot defensie en eene plaissante wooninge, 2000 -- blz 27 (met illustratie)

C.C.G. Quarles van Ufford - Kasteel Doorwerth : Doorwerth, 1991