Amerongen

Adres Drostestraat 20
Datum gegevens zo 5 september 2021

Aan de voet van de Amerongse berg in de uiterwaarden van de Nederrijn.

In 1673 herbouwd in Hollands classicistische stijl.

Afm. hoofdburcht (m) 8 x 8m?
Zichtbare toestand: Intact
De gebroeders Henric en Diederic Borre krijgen omstreeks 1286 van graaf Floris V toestemming om bij het dorpje Amerongen een versterkt huis te bouwen. Deze twee personen, waarvan het nageslacht de geschiedenis inging met de naam Borre van Amerongen, zijn de grondleggers van het nu ruim 700 jaar oude kasteel.
Het kasteel was destijds mogelijk een woontoren omringt door een gracht.
Dit kasteel werd een aantal keren uitgebreid, maar het gebouw kreeg het ook zwaar te verduren door oorlogsgeweld. Zo werd in 1420 tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, het dorp Amerongen platgebrand en het kasteel grotendeels verwoest. Vanaf de plek waar het kasteel stond, kon men de scheepvaart over de Rijn en het verkeer over de landrug controleren. Dit was de hertog van Gelre een doorn in het oog en het kasteel, dat vlak bij zijn grensgebied lag, werd in 1427 door de Geldersen verwoest. Grote herstel werkzaamheden aan het kasteel vonden tussen 1432 en 1437 plaats. Ook toen het kasteel in bezit gekomen was van de Van Reede's werd het meerdere malen bedreigd. Zo viel het huis in 1584 in handen van de Spanjaarden en werd het in 1673 door de Fransen geheel verwoest.
Het oudste kasteel bestond uit een versterkte woontoren omringd door een gracht.
Bron: [Hermans, 2016]
Zichtbare toestand: Intact
Het huis dat na deze aanval in opdracht van Godard Adriaan van Reede en zijn echtgenoot Margaretha Turnor werd gebouwd is het huis wat er nu nog staat.

Bezitgeschiedenis:

Een akte uit 1286 vermeldt het ontstaan van het oorspronkelijke kasteel. Graaf Floris V gaf in dat jaar de broers Borre als leenmannen toestemming het 'huys te doen timmeren'. In de eeuwen daarna werd het door diverse families bewoond en betwist.
In 1557 kwam het kasteel in het bezit van Goert van Reede van Saesveld. De van Reedes zouden meer dan drie eeuwen op het kasteel wonen.
In 1853 erfde Elisabeth Mary het kasteel. Zij verkocht het in 1879 aan haar neef Godard J.G.C. graaf van Aldenburg Bentinck. Deze bracht gedurende zestig jaar diverse moderniseringen aan in het kasteel en vergaarde kostbare bezittingen. Hij bood in het kasteel onderdak aan de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II van 1918 tot 1920.
De nazaten van graaf Aldenburg Bentinck waren de laatste eigenaren. Zij verkochten in 1977 kasteel en inboedel aan de Staat der Nederlanden.

URL Historisch Amerongen
Wikipedia Amerongen
Castlephoto Kasteel Amerongen

Renger de Bruin - Branden of betalen, 2022 -- blz 31-45 (met illustratie)

Carien de Boer-Van Hoogevest - Het is zoals het was; restauratie kasteel Amerongen 1988-2011, 2011 -- blz 1-111 (met illustratie)

André Viersen - De vloerconstructie van de Grote Zaal van Kasteel Amerongen, 2008 -- blz 116-125

André Viersen - Houten vloerconstructie in Grote Zaal Kasteel Amerongen, 2007

André Viersen - Kasteel Amerongen : Casco kasteel : bouwhistorische opname, 2004

Renger de Bruin - Dwaas, driftig en woelig. Leven en loopbaan van Frederik Christiaan Reindert van Reede van Althone (1743-1808), . . . ., 2003 -- blz 10-23