Doddendaal / Hof te Ewijk

Adres Binnenweg 2

hotel / restaurant
hotel / restaurant

restaurant
restaurant

Over van middeleeuwse toestand:

Het huis bestaat nu uit een rechthoekig hoofdblok, met aan de voorzijde, de oostkant, de aanbouw en de traptoren.

Dodde in de betekenis van riet.

Zichtbare toestand: Intact
In 1332 wordt het huis Ewic voor het eerst genoemd. Het is niet duidelijk of hiermee het huis Doddendael wordt bedoeld. Ten westen van de kerk zijn funderingen gevonden van een ouder tufstenen huis of woontoren. Het huis heeft muurgedeelten en een enorme kelder uit de 14e eeuw. Het geheel met bouwhuizen ligt op een vierkant omgracht terrein.
Zichtbare toestand: Intact
In de tweede helft van de 15e eeuw is Doddendaal uitgebreid met een ringmuur en hoektorens. \r\nIn 1528 is veel weer verdwenen, mogelijk als gevolg van de verovering door de burgers van Nijmegen.\r\n
Na 1604 volgde herbouw. Vooral in dec periode 1656 - 1662 is veel gebouwd.
Na 1772 raakte Doddendaal in verval met in 1825 een opleving, maat na 1864 raakte het kasteel weer in verval. Vanaf 1980 werd het huis gerestaureerd.
Er zijn nog restanten van een muur met hoektorens aanwezig. Het kasteelterrein was aan de oostzijde door een brug verbonden met het voorterrein.

Bezitgeschiedenis:

Het is mogelijk dat Robert van Appeltern is begonnen met de bouw van een nieuw huis. In 1409 verkochten de Appelterns het aan Otto van Buren. Via de erfdochter Elisabeth van Buren kwam het is 1474 enige tijd in het bezit van de familie Van Culemborg.
Vervolgens kwam het kasteel in het bezit de familie van Stepraedt in 1489 . Deze familie houdt het kasteel met tussenpozen tot 1743 in haar bezit. In 1526 wordt Doddendael verkocht aan hertog Karel van Gelre, die het kasteel inzette als vesting. De Nijmegenaren ondernamen een plundertocht naar het slot en staken het in brand. In 1528 kocht familie van Stepraedt Slot Doddendael verbrand en wel weer terug.

URL Commercieel Doddendaal
Wikipedia Doddendaal