Wulven / Oud Wulven

Adres Koedijk 1
Plaats Houten
Gemeente Houten
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens zo 1 januari 2023

Locatie:

Aan de oostzijde van Houten tussen A27 ligt een boerderij. Direct noordwestelijk van de boerderij liggen de grachtresten van kasteel Wulven.

Over van middeleeuwse toestand:

Een brede gracht met een rond eiland. In de boerderij (restaurant) is de wapensteen gemetseld. Voor de boerderij staat nog het 18e eeuwse pijlers.

Ontleend aan de naam van het geslacht van Wulven.

Dit kasteel is waarschijnlijk een opvolger van het zuidelijker gelegen kasteel 't Rondeel.
Oorspronkelijk waarschijnlijk een woontoren.
(Bouw)fase 2 - 19e eeuw, 1e kwart t/m heden

Bouwgeschiedenis:

Gesticht in 1296 door Ernst van Wulven. Het is niet uit een tekening of opgraving bekend hoe het middeleeuwse kasteel eruit moet hebben gezien.
Van de tekening van Roelant Roghman zien we het kasteel in 1650. Het kasteel op deze tekening toont een nieuw opgetrokken kasteel uit de 16e eeuw.

Bezitgeschiedenis:

Ernst van Wulven droeg het kasteel in 1296 direct op aan graaf Floris van Holland. Dit zinde de bisschop van Utrecht allerminst. In de 14e eeuw werd het kasteel met de grond gelijk gemaakt. Ernst van Wulven liet het kasteel herbouwen. Via zijn dochter Clementina, kwam het kasteel in de familie van Lockhorst. In 1362 gingen de nazaten zich ook 'van Wulven' noemen.

Wikipedia Wulven
Castlephoto Kasteel Wulven