Rijnhuizen / Rynhuizen / Huis te Jutfaes

Adres Edisonbaan 14
Datum gegevens za 10 december 2022

Ten zuiden van de Jutphasewetering en onmiddellijk ten oosten van de Vaartse Rijn.

kantoor
kantoor

Over van middeleeuwse toestand:

Het kasteel is meerdere malen verwoest en beschadigd geweest en is in de huidige vorm in 1640 herbouwd door de Heer Reinoud van Tuyll van Serooskerke. In 1655 is het in handen gekomen van de familie De Geer en het is steeds particulier bezit gebleven tot de Stichting FOM het kasteel heeft aangekocht in 1958.

Kasteel en koetshuizen zijn in 1959 gerestaureerd en in de loop der jaren is op het 11 ha grote terrein een laboratoriumcomplex gebouwd met een totaal vloeroppervlak van bijna 6500 m². De plaats en de hoogte van de laboratoria zijn zo gekozen dat het aanzicht van het landgoed vanaf de oude dorpskern zo weinig mogelijk is gewijzigd.

In het strakke classicistische huis is de oorspronkelijke woontoren verborgen. Met uitzondering van de keldergewelven is ogenschijnlijk weinig van het middeleeuwse huis bewaard gebleven.

Het geslacht Jutfaes liet een nieuwe hofstad bouwen onder de naam Huis ten Rijn of Huis te Jutfaes.

Afm. hoofdburcht (m) 5,7 x 5
Zichtbare toestand: Intact
Waarschijnlijk stond reeds in het begin van de 12e eeuw op de plaats van het huidige kasteel een houten huis. Hoewel het waarschijnlijk is dat Rijnhuizen uit de 14e eeuw dateert is de vroegste vermelding uit 1459.
Ontstaan uit een woontoren uit de 14e eeuw. Niet lang daarna is een tweebeukige zaaltoren ontstaan. In de 17e eeuw uitgegroeid tot het huidige huis.
De woontoren is nog opgenomen in de huidige plattegrond.

Bezitgeschiedenis:

In 1349 wordt het kasteel genoemd in het gewapende conflict tussen Utrecht en Holland ten tijde van Margaretha van Henegouwen. In 1394 wordt een zekere Herberen van den Rijn ermee beleend. In 1429 is Johan van Rijn de bewoner van het kasteel hij is de zoon van Dirk van Rijn en Catherine van Wale.
In 1482 werd het huis door Joost de Lailang in de as gelegd. Adriaan van Rijn van Jutfaes heeft het huis weer herbouwd want op 17 november 1493 laat hij het huis na aan zijn zoon Dirk.
In 1528 ging het huis opnieuw in vlammen op dit keer was het de bisschop van Utrecht die het huis vernielde. In 1536 kreeg Rijnhuizen de titel "Ridderhofstad".

Wikipedia Rijnhuizen

Jonna Dommerholt - Kastelen en Buitens in 'Oud' - Nieuwegein, 2005 -- blz 55-62 (met illustratie)

René van der Mark - Omgrachte hofsteden in Zuid-Utrecht, 1996

Ben Olde Meierink - Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, 1995 -- blz 391 - 394 (met illustratie)

René van der Mark - Archeologie op kasteel Rijnhuizen, 1987

P. de Rijcke - Wetenswaardigheden betreffende het kasteel Rijnhuizen en omstreken, 1981 -- blz 1-70 (met illustratie)