Zoelen / Soelen

Adres Achterstraat 7
Plaats Zoelen
Gemeente Buren
Datum gegevens ma 21 december 2020

Locatie:

Het huis Zoelen ligt in een park, dicht bij het dorp Zoelen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel is gesitueerd op een klein eiland. Aan de noordzijde ligt een (houten) brug dat het kasteel verbind met het voorplein.

Over van middeleeuwse toestand:

Zoelen heeft een plattegrond van 17 x 18,30m. Het gebouw is opgetrokken met muurdiktes van 1,50 m. Door het zware binnenmuurwerk, dat de rechthoekige ruimte in één ruimte met voor en achter kleinere ruimtes verdeelt krijgt het kasteel een laatmiddeleeuws karakter. De zijvleugels zijn van latere datum. De westelijke aanbouw bevat het trappenhuis.

Afm. hoofdburcht (m) 18,3 x 10
Zichtbare toestand: Intact
Deze zaaltoren uit de 14e eeuw is nu de achterste vleugel van het huidige kasteel. Hoogstwaarschijnlijk werden voor de bouw van deze zaalbouw de stenen uit het oude kasteel gebruikt.

Bezitgeschiedenis:

Al in 1263 komt er, bij een stadsrechtverlening van Wageningen, een zekere Otto van Soelen voor. Bij zijn overlijden laat Otto een minderjarige dochter na. In 1298 werd daardoor Arndt van Arkel door de graaf van Gelre met het het huis Soelen beleend.
Arndt's kleinzoon, ook Arndt, komt in 1349 voor als heer van Soelen en Avezaath.
Tussen 1290 en 1296 werd Soelen ingenomen door de volgelingen van de graaf van Vlaanderen. In 1355 werd Soelen door hertog Eduard vernield.

Wikipedia Soelen
Castlephoto Kasteel Soelen

Fred Vogelzang - Zoelen; symbool van macht en weelde, 2011 -- blz 1-96 (met illustratie)

Jan van Doesburg - 'Die hofstad tot Zoelen, daer dat hues op plach te staen', 2007

Paul Suurmond - Kasteel Soelen: al eeuwen zo vast als een huis, 2006 -- blz 10-11

T. Verbeek - De motte van Soelen, 2006 -- blz 11

Kobus Ingen - Enige wetenswaardigheden over het huis Soelen, 1997 -- blz 6-13

H.P.J.E. Merkelbach - Kasteel Soelen te Zoelen. Van adeldom tot ouderdom, een korte schets van de bewoningsgeschiedenis, 1988 -- blz 63-68

F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 243-248