Hellenburg

Adres Hellenburgstraat
Gemeente Borsele
Provincie Zeeland
Datum gegevens zo 10 maart 2013

Hellenburgstraat tussen Oudelande en Baarland in de Zak van Zuid Beveland.

Over van middeleeuwse toestand:

Na de opgravingen in 1958 werd in 1960 de funderingen zo goed mogelijk geconserveerd. Het muurwerk is met een niet te harde specie opgemetseld tot op gelijke hoogte. Zo is er een wandelpad ontstaan over de muren. Dit pad is niet afgedekt met beton of bitumen, en houdt zich desondanks wonderwel. Rond het muurwerk en in het binnenterrein is verdiept worteldoek aangebracht waar een grindpakket op is gestort. Dit voorkomt opslag van struiken en bomen en zorgt voor een goede afwatering waardoor het poreuze muurwerk minder vochtig wordt. Het monument is eigendom van de Stichting tot Instandhouding van Objecten van Culturele Waarden in Zeeland. De Stichting Het Zeeuwse Landschap maakt deel uit van het bestuur en is verantwoordelijk voor het beheer.

Helle zou een oude waternaam zijn. Hellenburg betekent dan burcht/kasteel aan of bij de Helle.

Afm. hoofdburcht (m) 38 x 32 m
Oudste fase mogelijk motte. Latere fasen: woontoren en rechthoekig kasteel.
Zichtbare toestand: Ongelijk terrein
Na de stormramp van 1477 is Hellenburg verwoest en tot ruïne vervallen, daarna is geleidelijk het kasteel verdwenen.

Bouwgeschiedenis:

Het oudste deel van het kasteel voor zover bekend, een zware bakstenen woontoren, werd gesticht omstreeks 1325; mogelijk heeft er eerder een houten verdedigingstoren gestaan.
De zware woontoren is in het eerste kwart van de 14e eeuw gebouwd door Jan van Renesse. Deze toren mat 11 x 11 m. met 2 m. dikke muren. Frederik van Renesse liet het kasteel aanzienlijk uitbreiden in de vorm zoals die ons nu bekend is. De zware toren werd geheel in het kasteel opgenomen.
Uitbreidingen vonden plaats in de 2e helft van de 14e en het begin van de 15e eeuw (zieonder meer van den Broecke 1978:177-185). Het kasteel werd wellicht tijdens een stormramp in 1477 verwoest. In het begin van de 17e eeuw restte er nog slechts een ruine die geleidelijk is afgebroken.

Archeologisch onderzoek:

In februari 1958 heeft J.G.N. Renaud archeologisch onderzoek verricht naar de funderingen van het kasteel.

Wikipedia Hellenburg
Castlephoto Kasteel De Hellenburg

Robert Ligthelm - kasteel Hellenburg te Baarland, Zeeland, 2017 -- blz 44-48 (met illustratie)

J.J.B. Kuipers - Overige kastelen in Zeeland, 1998 -- blz 97-105

J.H.F. Bloemers - Verleden land, 1981

H. Sarfartij - Verleden land; archeologische opgravingen in Nederland, 1981 -- blz 146 - 147 (met illustratie)