Vleuten

Adres Utrechtsweg 3
Gemeente Utrecht
Datum gegevens za 1 november 2008

Deels onder de spoorlijn Utrecht - Gouda aan de Utrechtseweg te Vleuten.

Tussen 1772 en 1800 is de woontoren van 15m hoog afgebroken.

Archeologisch onderzoek:

De ridderhofstad Huis te Vleuten is gebouwd in de veertiende eeuw. Dat is onomstotelijk vastgesteld bij onderzoek van projectarcheoloog Juke Dijkstra. Zij leidde de opgravingen deze zomer bij de spoorwegovergang aan de Utrechtseweg in Vleuten.

Het archeologisch onderzoek naar het Huis te Vleuten is uitgevoerd in opdracht van ProRail. Vanwege de verbreding en verhoging van de spoorlijn op het traject Utrecht-Woerden verdwijnt het bestaande kasteeleiland aan de Utrechtseweg. Dit eilandje met een paar bomen erop was eeuwenlang het enige zichtbare restant van de ridderhofstad, die eind achttiende eeuw werd afgebroken. De restanten van de ridderhofstad Vleuten komen hoogstwaarschijnlijk onder het talud van de zeven meter hoge spoordijk te liggen.

Wikipedia Vleuten
Castlephoto Ridderhofstad Vleuten