De Baten / Ten Baan / De Batau

Adres Nedereindseweg 403
Plaats Nieuwegein
Gemeente Nieuwegein
Datum gegevens ma 10 december 2018

Over van middeleeuwse toestand:

Het kasteeleiland is nog steeds zichtbaar in het landschap, evenals een gedeelte van de oorspronkelijke omgrachting. Er is nog ca. 100 m van de voormalige oprijlaan naar het kasteel bewaard gebleven. Op de voormalige voorburcht staat een dwarshuisboerderij uit 1791, 'Huize De Batau' geheten, mogelijk op dezelfde plaats als haar middeleeuwse voorganger. Een van de stenen die de toegang tot het terrein markeren, is een fragment van een zandstenen fries met 'beslagwerk', dat mogelijk uit ca. 1600 zou kunnen dateren.

De baten, dit slaat waarschijnlijk op de vruchtbaarheid van de omringende landerijen van het huis.

Afm. hoofdburcht (m) 5 x 5m
Zichtbare toestand: Intact
Mogelijk gebouwd door Hubert van Everdingen. [Bente, 1995] vermoedt dat de kastelen langs de Jutphase wetering in de tweede helft van de 13e eeuw of begin 14e eeuw zijn gebouwd. In 1551 wordt in de beleningsakte gemeld dat het huis is afgebroken. Maar op een kaart van 1626 staat een fiere woontoren.
Bron: [Hermans, 2016]

Castlephoto Ridderhofstad De Batau