Duurstede / Wijk bij Duurstede

Adres Langs de Wal 6
Plaats Wijk bij Duurstede
Gemeente Wijk bij Duurstede
Datum gegevens zo 6 december 2020

In stad Wijk bij Duurstede. Aan de zuidzijde van het centrum.

Over van middeleeuwse toestand:

Het huidige complex wordt gedomineerd door de hoge ronde z.g. Bourgondische toren en de vierkante toren. De feitelijke ruïne bestaat uit gevelresten van de voormalige woonvleugels aan de west- en zuidzijde van het kasteelcomplex, de zuidwestelijke hoektoren en de gedeeltelijk weer opgemetselde poorttoren.

Afm. hoofdburcht (m) 11,5 x 11,5
Vermoedelijk rond 1225 gebouwd [Hermans,2016:70]
In een beleningsoorkonde uit 1322 wordt het kasteel Duurstede voor het eerst genoemd. Uit de oorkonde blijkt dat de bewoners de heren van Zuylen, het kasteel al enige generaties bezaten.
In de tweede fase is een schuldmuur gebouwd.
In de eerste helft van de 15e eeuw liet de bisschop van Bourgondië het kasteel uitbreiden. Het wordt het een rechthoekig kasteel met een zeer grote ronde toren van 15m doorsnede en een hoogte van 41 m.
Na 1527 kwam een einde aan het gebruik door de bisschop. Daarna verviel het kasteel langzaam tot een ruïne.
In 1948 en de jaren tachtig werd het kasteel ingrijpend gerestaureerd.

URL Historisch Duurstede
Wikipedia Duurstede
Castlephoto Kasteel Duurstede

Publicaties:

Jan van Doesburg - De bouwgeschiedenis van kasteel Duurstede; nieuw licht op een oud onderzoek, 2019 -- blz 1-118 (met illustratie)

Manon Schooneman - Bourgondische kastelen in de Lage Landen Een vergelijkende studie op basis van de grondplannen,, 2013 -- blz 75-77 (met illustratie)

Taco Hermans - Woontorens in Zuidoost Utrecht, 2008 -- blz 2-10

Leo Wevers - Duurstede - eine Residenz des Utrechter Bischofs David von Burgund, 2004 -- blz 59-68