Wouw / Woude

Plaats Wouw

De contouren van het imposante kasteel zijn opnieuw zichtbaar gemaakt. De gracht is uitgegraven.

Typologie Ronde of ovale burcht
In 1232 wordt de burcht Woide voor het eerst genoemd. [Bakx,2012:52].
Vanaf 1492 werd het kasteel omgebouwd tot een fort met zware ronde torens.

Het begon met een ronde waterburcht, maar later werd de burcht omgeven door een vesting: een 5-hoek met 4 bastions van steen die onderling waren verbonden door aarden wallen. Er kwamen tuinen, een gracht en ook allerlei bijgebouwen en twee grote poortgebouwen.
Het kasteel beleefde zijn glorietijd in de 15e en 16e eeuw.
Zichtbare toestand: Intact
Van 1492 tot en met 1504 werd het kasteel verbouwd tot een fort om in de toenmalige militaire situatie nog relevant te zijn.
Na 1605 werd het fort ontmanteld. Na 1739 werden de stenen van het voormalige kasteel verkocht.
Zichtbare toestand: Ongelijk terrein
Vanaf 1605 begon het verval en de ontmanteling van het kasteel. In het midden van de 18e eeuw was al veel van het kasteel verdwenen.

Archeologisch onderzoek:

Bij opgravingen in 1934 kwam een deel van de fundamenten tevoorschijn en kon het verdwenen kasteel in kaart worden gebracht. Op basis van die plattegrond werd in 1996 de kasteelplek beplant.

De Stichting Kasteel van Wouw achterhaalt ook nu nog steeds meer feiten over het kasteel. Het is niet alleen boren in de grond en spitten in het archief voor de leden. In januari 2009 hebben ze met een grondradar de bodem tot op drie meter diepte gescand

URL Historisch Wouw
Wikipedia Wouw
Castlephoto Kasteel van Wouw

Afbeeldingen:

In de Hofzaal van het Markiezenhof in Bergen op Zoom is een maquette , die gebouwd is door Ruud Cleverens uit Halsteren.

Publicaties:

Rob Gruben - Houten kasteelstucturen in Nederland gedurende de periode 1250-1450, 2020 -- blz 59-60 (met illustratie)

Ron Bakx - Het kasteel van Wouw, 2012 -- blz 1-279 (met illustratie)

Bas Aarts - 'Tdongeon' van Wouw (1556) en zijn betekenis voor de kasteelterminologie, 2007 -- blz 35-52

Wendy Landewé - van der Veen - Wouw en de 'tekentafelkastelen' van Hans Bol (1534-1593), 2007 -- blz 53-69

Bas Aarts - Het kasteel van Wouw, 1993 -- blz 49-67 (met illustratie)

Bas Aarts - Het kasteel van Wouw in 1934, 1983