Stapelen

Prins Hendrikstraat 47
Boxtel
Niet toegankelijk

klooster

Huidige middeleeuwse toestand:

Het Kasteel Stapelen, van oorsprong stammend uit het einde van de dertiende eeuw. Tot de oudste delen behoren de kapel en de ridderzaal, die nog de 14e eeuwse kap en het tongewelf heeft. In 1858 liet de toenmalige eigenaar het kasteel Stapelen door architect Goyaerts helemaal vernieuwen. Uit die tijd stammen de kantelen, vensters en bouwsels in neogotische stijl. De hoofdvormen uit de 17e eeuw bleven bewaard.
Het kasteel is vanaf het begin van de 19e eeuw een klooster. Met uitzondering van de tweede wereldoorlog is het tot nu toe klooster gebleven.

1293

Bezitgeschiedenis:

In 1288 kreeg Willem van Boxtel en Kuyck het kasteel in leen van de Brabantse hertog Jan I. Willem was gehuwd met Maria van Diest een zuster van de bisschop van Utrecht.
Hun zoon Willem trouwde met gravin Cuningonde van Dalen en Diepenheim. Ook zij krijgen een dochter die gehuwd was met ridder Dirk van Me(e)rheim.

Becx, Esther - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 35 - 38 (met illustratie)
Janssen, Hans Louis - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996 (met illustratie)
Tromp, Heimerick - Kastelen in Brabant; van burcht tot landhuis, 1982 -- blz 46 - 47 (met illustratie)
Renaud, Jaap - Stapelen, 1969
Aa, van der A.J. - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.II 654/655