Oijen

Adres Oyense Bovendijk 34
Plaats Oijen
Gemeente Oss
Datum gegevens ma 26 augustus 2019

Locatie:

De ruïne van kasteel Oyen ligt tussen Oyen en Macheren aan de Oyense Bovendijk tegenover Maasbommel.

groepsaccomodatie
groepsaccomodatie

Over van middeleeuwse toestand:

De fundamenten van het oudste kasteel (1361 - 1511) liggen ten westen van het huidige gebouw in het water. Van het daaropvolgende kasteel (1594 - 1837) zijn twee ronde hoektorens uit het einde van 16e eeuw nog aanwezig. Het zijn de torens van de voorgebouwen. Ten zuiden van de overblijfselen rijzen de oostelijke en zuidelijk muur uit de 14e eeuw op.

Afm. totaal terrein (m): 70 x 70m
Zichtbare toestand: Intact
Maria van Brabant liet in 1361 ofwel een bestaand huis versterken ofwel nieuw bouwen. Het had een grote toren en was voorzien van een voorburcht en een brede gracht. Maria van Brabant stierf in 1399 kinderloos. Daarna verviel het kasteel aan de Hertog van Gelre.
Het kasteel werd in 1511 afgebroken. Met 200 man werd dit karwei in 10 dagen geklaard.
Bron: [Cuijpers,1984]
Zichtbare toestand: Intact
In 1594 bouwde Johan van Gendt een nieuw kasteel op de fundamenten van de voorburcht. Dit kasteel is herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid. In de 1e kwart van de 19e eeuw werden aan de zuidzijde een tweetal nevengebouwen (koetshuis en paardenstal) opgericht. Na verkoop en weinig bewoning werd het kasteel in 1837 gesloopt, op een paar vertrekken na.

Historische betekenis:

In de strijd tussen Brabant en Gelre heeft kasteel Oyen een belangrijke rol gespeeld als uitvalsbasis voor de Geldersen.

URL Commercieel Kasteel van Oijen
Wikipedia Oijen
Castlephoto Kasteel Oijen

Publicaties:

Trijnie Stoker - Verborgen schatten; gebouwen van natuurmonumenten, 2014 -- blz 24 (met illustratie)

J.J. Cuijpers - De restauratie van het kasteel van Oijen, 1986

J.J. Cuijpers - Het kasteel van Oijen, 1984